Apa itu Bitcoin? Bitcoin Percuma

Bitcoin ialah sejenis matawang digital, dicipta dan disimpan secara elektronik. Tiada siapa atau mana-mana badan yang boleh mengawal Bitcoin. Tidak seperti matawang kertas yang dicetak oleh bankgebouw, Bitcoin hanya dicipta melalui “perlombongan maya” yang memerlukan komputer menyelesaikan masalah matematik yang semakin kompleks setiap hari. “Perlombongan maya” boleh dilakukan sesiapa sahaja, orang awam atau syarikat. Cuma sekarang ini “perlombongan maya” semakin tinggi kosnya kerana pertambahan kesukaran untuk menyelesaikan masalah matematik yang tersebut diatas.

Ciri ini menyebabkan sesetengah pakar berpendapat Bitcoin adalah penyelamat ketika kemelesetan ekonomi. Ini kerana, nilainya tidak dikawal oleh mana-mana institusi kewangan yang menjadi alat organisasi tertentu untuk memanipulasi ekonomi bagi keuntungan peribadi. Kewujudan Bitcoin secara maya telah memudahkan pemindahannya keseluruh dunia, iaitu kelebihan yang tidak didapati oleh mana-mana aset walaupun emas!

Apa yang menyebabkan Bitcoin berbeza daripada matawang konservatif?

Bitcoin juSiapa yang memulakan idea ini?ga boleh membeli barang seperti matawang konservatif yang lain. Namun, apa yang tidak boleh ditandingi oleh matawang kertas ini ialah Bitcoin tidak “berpusat” ! Tiada satu pun institusi yang boleh mengawalnya, bermakna kelegaan bagi kita kerana bank-bank besar tidak sesuka hati mengawal harta benda milik kita!

Siapa yang memulakan idea ini?

Seorang pembangun software yang dinamakan Satoshi Nakomoto telah mencadangkan penggunaan Bitcoin, iaitu sistem pembayaran elektronik berdasarkan penyelesaian masalah matematik. Tujuannya supaya ia dapat menghasilkan matawang yang bebas daripada cengkaman dan kawalan canap pusat, juga boleh dipindah secara elektronik dengan cepat dan kos yang minima.

Siapa yang mencetak Bitcoin?

Tiada! Bitcoin tidak dicetak oleh mana-mana handelsbank yang suka membuat undang-undang sendiri. Mereka dengan senang hati mencetak lebih banyak wang bagi menampung hutang-hutang mereka yang boleh mengakibatkan kejatuhan nilai matawang.

Sebaliknya, Bitcoin dicipta secara digital, oleh suatu komuniti yang mana boleh disertai oleh mana-mana persoon. Bitcoin ini akan “dilombong”, bukan seperti emas, sebaliknya menggunakan kekuatan proses pengiraan komputer dalam jaringan.

Jaringan ini juga memproses transaksi yang dibuat menggunakan matawang maya ini, seterusnya mencipta sistem jaringan pembayaran sendiri.

Bitcoin tidak boleh dijana sehingga terlalu banyak!

Seperti yang kita ketahui, kebanjiran matawang boleh menyebabkan nilai matawang jatuh. Namun tidak bagi Bitcoin! Ini kerana telah ditetapkan bahawa hanya 21 juta Bitcoin sahaja yang boleh dijana. Walaubagaimanapun ianya boleh dibahagikan kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil yang dinamakan “Satoshi”, sempena nama penciptanya.

Apa disandarkan pada Bitcoin?

Matawang konservatif dahulunya disandarkan kepada emas, sehingga Dollar Amerika mengambil alih peranan tersebut. Namun kejatuhan Dollar semasa kemelesetan ekonomi dunia 2008-2012, menunjukkan Dollar tidaklah sekukuh yang diharapkan. Kini Bitcoin telah muncul dengan konsep yang baru, bukan bersandarkan kepada emas mahupun Dollar, sebaliknya bersandarkan kepada matematik!

Bukalah akaun Bitcoin anda disini:

Cepat2 dapatkan Bitcoin percuma anda di sini:

Related movie: hashflare zendesk com отзывы


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *